فهرست مطالب

Medicinal Plants - Volume:6 Issue: 24, 2008

Journal of Medicinal Plants
Volume:6 Issue: 24, 2008

  • 138 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/01/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حسن علی نقدی بادی، علی سروش زاده*، شمسعلی رضازاده، مظفر شریفی، امیر قلاوند، حشمت امیدی صفحه 1
    گاوزبان گیاهی از خانواده Boraginaceae است که ارزش دارویی و غذایی بالایی را دارد و برای درمان بیماری های مختلف انسان استفاده می شود. روغن بذر گیاه گاوزبان، غنی ترین منبع گیاهی گامالینولنیک اسید است. عموما گامالینولنیک به عنوان مکمل های غذایی و داروی تجویزی برای درمان بیماری های قلبی، اگزمای موضعی، cyclical mastalgia، دیابت ها، ورم مفاصل و بیماری MS استفاده می شود. این گیاه یکی از گیاهان دارویی با ارزش است که می تواند نقش مهمی را در درمان بیماری های انسان داشته باشد. به همین دلایل، کشت آن اخیرا مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله، گیاه گاوزبان از جنبه های مختلف از قبیل مشخصات گیاه شناسی، کشت و تولید، موارد مصرف در طب سنتی و بررسی های بالینی مربوط به این گیاه و نظایر آن بررسی می شود.
    کلیدواژگان: گاوزبان، گاما لینولنیک اسید، خواص درمانی
  • مریم زرین قلم مقدم، مرتضی ستاری *، جلال زرین قلم مقدم، شمسعلی رضازاده صفحه 17
    مقدمه
    آنزیمDNase یکی از شاخصه های تشخیصی و بیماری زایی در باکتری استافیلوکوکوس اورئوس است. عصاره های گیاهی به روش های مختلف اثر مهاری بر روی این باکتری دارند.
    هدف
    این تحقیق با هدف بررسی اثرات مهاری غلظت های کمتر از بازدارندگی رشد عصاره های الکلی فلفل سیاه، فلفل قرمز و آویشن شیرازی بر روی رشد و فعالیت DNase استافیلوکوکوس اورئوس انجام شد.
    روش بررسی
    ابتدا سویه استاندارد استافیلوکوکوس اورئوس را تهیه کردیم، سپس فلفل سیاه، فلفل قرمز و آویشن شیرازی را پس از تایید از باغ کشاورزی مرکز تحقیقات جهادکشاورزی استان تهران تهیه کردیم. عصاره الکلی هر سه گیاه به نسبت 1 به 5 توسط اتانل 96 درجه تهیه شد. از روش رقت در آگار یا آبگوشت در محیط مولر هینتون برای تعیین کمترین رقت مهاری رشد استفاده شد. رشد باکتری در مجاورت رقت های 1.2 تا 1.64 از کمترین رقت مهاری رشد هر یک از عصاره ها در محیط مولر هینتون به مدت 24 ساعت بررسی شد.
    نتایج
    عصاره هر سه گیاه منجر به مهار رشد استافیلوکوکوس اورئوس شدند. رقت های 1.64 و 1.32 از عصاره الکلی آویشن و رقت های 1.16، 1.32 و 1.64 از فلفل سیاه و قرمز منجربه مهار آنزیم DNase در مقایسه با شاهد بدون عصاره شدند.
    نتیجه گیری
    می توان چنین نتیجه گیری کرد که عصاره این گیاهان علاوه بر اثر از طریق غشای باکتری که در بررسی های قبلی نیز تایید شده، احتمالا باید بر روی سنتز آنزیمی باکتری نیز نقش داشته باشند.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، فعالیت DNase، فلفل سیاه، فلفل قرمز، آویشن شیرازی
  • رسول محمدی*، فریبرز معطر صفحه 22
    مقدمه
    کاندیدا آلبیکنس قارچ فرصت طلبی است که در صورت ضعف سیستم ایمنی می تواند در انسان ایجاد بیماری کند و اندام های مختلف انسان را درگیر سازد. زنجبیل گیاهی دارویی است که دارای اثرات تقویت کنندگی حافظه، کاهش دهنده قند و فشارخون و خواص ضدمیکروبی است.
    هدف
    هدف از این تحقیق، بررسی اثر اسانس گیاه زنجبیل بر 25 ایزوله مقاوم کاندیدا آلبیکنس به فلوکونازول و بررسی نتایج به دست آمده است.
    روش بررسی
    روش های متفاوتی برای ارزیابی حساسیت دارویی در قارچ ها وجود دارد که در این تحقیق از روش میکرودایلوشن براث استفاده شد. برای این منظور با استفاده از دستگاه کلونجر و با استفاده از روش تقطیر با بخار آب، اسانس زنجبیل استخراج شد و سپس این اسانس بر سلول های کاندیدا آلبیکنس در گوده های میکروپلیت اثر داده شد و نتایج بررسی گردید.
    نتایج
    تعداد نمونه ها در این تحقیق 25 ایزوله قارچ کاندیدا آلبیکنس بود که به فلوکونازول مقاوم بودند. در این تحقیق سه ایزوله تا رقت 32/1، چهار ایزوله تا رقت 64/1، یازده ایزوله تا رقت 128/1 و هفت ایزوله تا رقت 256/1 اسانس رشد نکردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که اسانس زنجبیل بر روی همه ایزوله های به کاررفته در این تحقیق اثر مهاری داشته می توان آن را اسانسی موثر بر روی قارچ کاندیدا آلبیکنس در شرایط آزمایشگاهی معرفی و بررسی های بالینی اثرات ضدقارچی آن را توصیه کرد.
    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکنس، فلوکونازول، فعالیت ضدقارچی، زنجبیل
  • مهرداد شهرانی، هدایت الله شهرزاد*، محمود رفیعیان، مرتضی هاشم زاده، حسین یوسفی، رضا خدیوی، سیداسد الله امینی، مرتضی دهقان، سلیمان خیری، محمدتقی مرادی، قربان علی رحیمیان، ایزدپناه قیطاسی صفحه 28
    مقدمه
    گیاه سیر با نام علمی Allium sativum از دسته گیاهانی است که به طور وسیعی در دنیا و خصوصا در ایران به عنوان یک گیاه معطر در طبخ غذاها و تهیه ترشیجات استفاده می شود. شمار زیادی از مردم و نیز متخصصین در علوم داروهای گیاهی بر این باورند که این گیاه برای ناراحتی های گوارشی از جمله اختلالات گوارشی ناشی از عدم هضم مناسب غذا مفید است.
    هدف
    با توجه به نقش دارویی گیاه سیر در پیش گیری و درمان انواع بیماری ها، استفاده از غذاها و ترشیجاتی که در تهیه آن ها از این گیاه استفاده می شود رو به افزایش است. در این تحقیق عصاره این گیاه بر میزان ترشح اسید و پپسین معده در موش صحرایی در شرایط پایه و تحریک شده توسط تحریک الکتریکی عصب واگ بررسی شد.
    روش بررسی
    این بررسی به صورت تجربی بر روی دو گروه 12 تایی موش صحرایی از نژاد ویستار صورت گرفت (گروه کنترل و گروه سیر). حیوانات پس از بیهوشی توسط تزریق داخل صفاقی 50mg/kg (ip) تیوپنتال سدیم (نسدونال)، تراکئوستومی، لاپاراتومی و گاسترودئودنوستومی شدند. عصاره گیاه سیر که در سرم فیزیولوژی 9/0 درصد حل شده بود با دوز 100mg/kg از طریق مجرای گاسترودئودنوستوم به درون معده حیوانات گروه سیر وارد شد. به منظور ایجاد تحریک عصب واگ، پس از آزاد کردن هر دو عصب واگ راست و چپ از غلاف کاروتید، اعصاب واگ از منتهی علیه نزدیک سر قطع شد. به وسیله دستگاه تحریک کننده با ولتاژ 15 میلی ولت، فرکانس 4 هرتز و پهنا1ms (میلی ثانیه) تحریک الکتریکی عصب واگ صورت گرفت. ترشحات معده به روش شستشوی ترشحات معده به بیرون شامل «پایه اول، پایه دوم، تحریک الکتریکی عصب واگ و برگشت به پایه» به دست آمد. اسید آن به روش تیتریمتری و پپسین این ترشحات به روش آنسون بررسی شد.
    نتایج
    عصاره متانولی گیاه سیر سبب افزایش معنی داری در میزان ترشح اسید (p<0.000) و پپسین (p<0.05) معده در موش های این گروه نسبت به گروه کنترل گردید. تحریک الکتریکی عصب واگ در گروه کنترل توانست میزان ترشح اسید (p<0.05) و پپسین (p<0.05) معده را به طور معنی داری افزایش دهد. تحریک الکتریکی عصب واگ در گروه سیر نیز سبب افزایش معنی داری در میزان ترشح اسید (p<0.000) و پپسین (p<0.05) معده شد. میزان ترشح اسید و پپسین معده در دو گروه ارتباط معنی داری با جنس موش های صحرایی مورد آزمایش نداشت.
    نتیجه گیری
    مصرف گیاه سیر در رژیم غذایی اثرات بسیار مفیدی در جهت کمک به هضم غذا دارد. توصیه به مصرف این گیاه در بیمارانی که اختلال گوارشی از نوع سوء هضم دارند بسیار سودمند خواهد بود. از طرفی دیگر، مصرف این گیاه و کلیه فراورده های غذایی حاصل از آن در بیمارانی که دچار ناراحتی های گوارشی ناشی از افزایش اسید و یا پپسین معده هستند منع مصرف دارد. بنابرین بیماران دچار ورم معده و اثنی عشر و یا زخم معده و اثنی عشر به هیج وجهی مجاز به استفاده از این گیاه در رژیم غذایی خود نیستند.
    کلیدواژگان: عصاره متانولی گیاه سیر، اسید معده، پپسین معده، تحریک الکتریکی عصب واگ
  • غلام رضا کریمی*، مریم سرادقی کیساری صفحه 38
    مقدمه
    افسردگی یکی از بیماری های شایع روانی است که درمان های گوناگون برای آن وجود دارد. خارمریم گیاهی است که دارای اثرات فارماکولوژیک مختلف مانند آنتی اکسیدان، ضدالتهاب و ضدسرطان است. بر مبنای برخی گزارش ها سیلی مارین (ماده موثره اصلی موجود در خار مریم) غلظت بعضی نوروترانسمیترها را در مغز افزایش می دهد.
    هدف
    بررسی اثر ضدافسردگی عصاره آبی و اتانولی دانه خارمریم.
    روش بررسی
    در این تحقیق با استفاده از آزمون شنای اجباری اصلاح شده، اثرات ضدافسردگی عصاره های اتانولی (24/0، 42/0 و 6/0 گرم بر کیلوگرم) و آبی (72/0، 26/1 و 80/1 گرم بر کیلوگرم) در موش سوری بررسی گردید.
    نتایج
    نتایج نشان داد که عصاره اتانولی تاثیری در افزایش زمان بی حرکتی ندارد، اما عصاره آبی زمان بی حرکتی را در موش سوری افزایش داد.
    نتیجه گیری
    عصاره آبی خارمریم در مدل حیوانی اثر ضدافسردگی دارد.
    کلیدواژگان: ضدافسردگی، آزمون شنای اجباری اصلاح شده، خارمریم، سیلی مارین
  • عباس علی طاهریان*، حسین اعتمادی، حسن صادقی صفحه 44
    مقدمه
    عوارض داروهای شیمیایی ضددرد، باعث توجه بیشتری به گیاهانی مانند زیره شده که دارای اثرات ضددرد هستند.
    هدف
    در این تحقیق اثرات ضددردی عصاره آبی میوه گیاه زیره بر درد نوروژنیک و التهابی در آزمون فرمالین در موش سوری بررسی شد.
    روش بررسی
    50 سر موش سوری نر، نژاد آلبینو با وزن 25 تا30 گرم استفاده شد. عصاره آبی میوه گیاه زیره (200، 500 و 1000 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن) و هم حجم آن سالین داخل صفاقی 30 دقیقه قبل از انجام آزمون فرمالین به حیوانات تزریق شد. ملاک های ارزیابی درد در آزمون فرمالین مدت زمان لیسیدن اندام و بالا نگهداشتن آن ها در مراحل حاد (5 دقیقه اول) و مزمن (15 تا 40 دقیقه) بعد از تزریق فرمالین (25 میکرولیتر از محلول 5 درصد) در کف پای حیوان بود.
    نتایج
    نتایج نشان داد که عصاره آبی میوه گیاه زیره به طور معنی داری پاسخ دهی حیوانات را به محرک های دردزا کاهش می دهد (01/ (p<0این اثر در فاز حاد در دوز 200 میلی گرم بیشتر بود در حالی که در فاز مزمن با دوز بالاتر یعنی با دوز 1000 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بارزتر بود. در ضمن میزان پاسخ به درد در گروه کنترل و گروه دریافت کننده سالین تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از این بود که عصاره آبی میوه گیاه زیره سبز سبب کاهش دردهای حاد و مزمن می شود. برای پی بردن به مکانیسم های ضد دردی آن نیاز به تحقیقات بیشتری است.
    کلیدواژگان: زیره، درد نوروژنیک و التهابی، آزمون فرمالین، موش سوری
  • سید حسین حسینی*، سمیه حقیقی کارسیدانی، بهنام مشگی صفحه 51
    مقدمه
    با توجه به مقاومت انگل های کرمی در برابر داروهای مورد مصرف، استفاده از ترکیبات جایگزین از اهمیت زیادی برخوردار است در این راستا بهره گیری از داروهای گیاهی به عنوان ترکیباتی که حداقل ضایعات را در میزبان ایجاد می کنند در اولویت قرار دارند.
    هدف
    در این تحقیق تاثیر سه عصاره گیاهی آویشن، زیره و شمعدانی بر مرحله تخم، نوزاد و کرم بالغ نماتود همونکوس کنتورتوس شیردان گوسفند ارزیابی شد.
    روش بررسی
    پس از آلوده سازی تجربی گوسفند و تهیه حیوان مخزن، نمونه مدفوع برای تعیین تعداد تخم در گرم مدفوع و کشت آن اخذ گردید. هر عصاره به طور جداگانه به نمونه های مدفوع به همراه گروه کنترل اضافه شد و پس از قرار گرفتن نمونه ها به مدت 10 روز در حرارت 27 - 25 درجه سانتی گراد مدفوع کشت داده شد. هم چنین به منظور بررسی تاثیر عصاره ها بر مرحله نوزادی نماتودها، سه میزان مختلف از هر عصاره گیاهی به نوزادان جمع آوری شده اضافه گردید. جهت آلودگی تجربی به 10 راس بره نر 6-5 ماهه که عاری از آلودگی کرمی بودند تعداد 10000 نوزاد مرحله سوم همونکوس کنتورتوس خورانده شد. این گوسفندان در طول مدت نگهداری به صورت دستی تغذیه می شدند و یک ماه بعد از آلودگی، 20 سانتی متر مکعب از هر عصاره به هر راس گوسفند خورانده شد.
    نتایج
    بررسی حاضر نشان داد سه عصاره گیاهی آویشن، زیره و شمعدانی بر مرحله تخم همونکوس کنتورتوس به ترتیب 9/89 و 6/21 و 6/6 درصد تاثیر دارند، هم چنین در مجاورت مستقیم عصاره ها با نوزاد، ترکیب آویشن با میزان 01/0، 02/0 و 30/0 سانتی متر مکعب پس از 10 دقیقه به ترتیب 7/95 و 7/97 و 100 درصد باعث تلفات شد و در مورد زیره و شمعدانی به ترتیب منجر به 2/83، 5/87، 86 و 8/65، 6/77، 5/78 درصد تلفات گردید. در بررسی تاثیر عصاره ها علیه کرم بالغ و در شرایط داخل بدنی نشان داده شد اگر چه 48 ساعت بعد از خوراندن عصاره آویشن کاهش معنی داری در تعداد تخم در گرم مدفوع اتفاق می افتد، ولی مجددا در روزهای بعد تعداد تخم در گرم مدفوع به وضعیت قبلی باز خواهد گشت و هم چنین اختلاف معنی داری بین تعداد تخم در روزها و تیمارهای مختلف مشاهده نشد، نتایج کالبد گشایی نیز حاکی از عدم تاثیر عصاره ها بر کرم بالغ بود.
    نتیجه گیری
    از سه عصاره گیاهی مورد استفاده عصاره آویشن بر مراحل تخم و نوزادی همونکوس کونتورتوس تاثیر مناسب تری داشته است در حالی که این ترکیبات اثر مطلوبی بر مرحله بالغ انگل نداشته اند.
    کلیدواژگان: آویشن، زیره، شمعدانی، نماتود، همونکوس کونتورتوس
  • سیده حمیرا سلیمانی*، فرانسواز برنارد، محسن امینی، رمضانعلی خاوری نژاد صفحه 58
    مقدمه
    گیاه نرگس متعلق به خانواده Amaryllidaceae گیاهی است تک لپه، پایا و دارای پیاز. این گیاه زینتی معطر، دارای آلکالوییدهای متنوعی است که خواص ضدتوموری، ضدویروسی و آنتی کولینرژیک دارند.
    هدف
    این تحقیق به منظور شناسایی آلکالویید های موجود در پیاز های گیاه نرگس متعلق به استان گیلان در مرحله پس از گل دهی صورت گرفته است.
    روش بررسی
    از پیازهای گیاه نرگس ابتدا یک عصاره اتانولی تهیه شد. این عصاره با کمک حلال های متفاوت (دی اتیل اتر، کلروفرم و محلول آبی کربنات سدیم) استخراج شد تا در نهایت عصاره روغنی حاوی مخلوطی از آلکالویید ها به دست آمد. عصاره حاصل توسط TLC به اجزای تشکیل دهنده خود تفکیک شد. پس از جداسازی آلکالوییدهای موجود، شناسایی آن ها با بررسی طیف هایNMR، IR و MASS صورت گرفت.
    نتایج
    پژوهش حاضر وجود سه آلکالویید همولیکورین، تازتین و ایسمین را در پیاز های گونه N. tazetta متعلق به کشور ایران نشان داد.
    نتیجه گیری
    آلکالویید های تازتین و مشتق دمتیله همولیکورین که دارای خواص مهم دارویی هستند در این گونه گیاهی قبلا توسط سایر محققین گزارش شده است ولی آلکالویید ایسمین با خاصیت کاهندگی فشار خون، برای اولین بار در این تحقیق از گونه N. tazetta استخراج گردید.
    کلیدواژگان: گیاه نرگس، آلکالویید، تازتین، همولیکورین، ایسمین
  • فرح ادیبی*، حمید اجتهادی، پروانه ابریشم چی صفحه 64
    مقدمه
    گیاهان دارویی اصلی ترین منبع دارویی در جهان هستند. ایران با بیش از 7500 گونه گیاهی، از نواحی اصلی تنوع زیستی و رویشگاه طبیعی بیش از 900 گیاه دارویی است. Ribes khorassanicum یکی از گیاهان و متعلق به تیره Grossulariaceae است. این گونه درختچه ای به ارتفاع 5/1 تا 5/2 متر و انحصاری خراسان و متعلق به بخش کوهستانی ایران و توران است و در ارتفاعات 2400 تا 2700 متری رشته کوه هزار مسجد دیده می شود. زمان گل دهی آن نیمه دوم بهار و میوه آن اواسط تابستان می رسد.
    هدف
    چون در بازدید از منطقه، دریافتیم که افراد بومی از میوه خشک شده آن برای درمان مسمومیت های گوارشی، بیماری های قلبی و فشار خون استفاده می کنند و تاکنون هیچ گونه پژوهشی در این مورد انجام نشده بود سعی شد تا فیتوشیمی و اثرات ضدباکتریایی این گیاه بر روی تعدادی از باکتری های گوارشی بررسی گردد.
    روش بررسی
    استخراج عصاره الکلی از گل، میوه نارس و میوه رسیده جهت تشخیص مواد موثر دارویی و استفاده از روش دیسک با ایجاد غلظت های 75، 50، 25، 5/12 و 25/6 درصد از عصاره های الکلی فوق برای بررسی اثرات ضدباکتریایی بر روی باکتری هایی مثل سودوموناس آئروژینوزا، کلبسیلا پنومونیا، شیگلا فلکسنری، گونه های جنس سالمونلا، استافیلوکوکوس ارئوس، پروتئوس میرابیلیس و اشرشیا کولی.
    نتایج
    بررسی حضور مواد موثر دارویی نشان داد که رتبه فلاونوییدها، ساپونین ها و تانن ها به ترتیب در گل 2+، - و 4+، در میوه نارس 4+، 1+ و 1+، و در میوه رسیده 1+، -، - +، و هم چنین غلظت آلکالویید در گل، میوه نارس و میوه رسیده به ترتیب 5، 38 و 22 میلی گرم در لیتر است. نتایج حاصل از بررسی اثرات ضدباکتریایی نشان داد که عصاره میوه رسیده در مورد تمام باکتری ها، هاله ممانعت از رشد ایجاد نموده و وسعت آن بستگی به غلظت عصاره داشت. ولی در مورد عصاره گل و میوه نارس این هاله مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    حضور مقادیر بالایی از آلکالوییدها و مقدار قابل توجهی از فلاونوییدها و مقدار نسبتا مناسب تانن و نیز اثرات ضدباکتریایی در این گیاه، نشانگر ارزش دارویی مناسب آن است.
    کلیدواژگان: R، khorassanicum، فیتوشیمی، اثرات ضدباکتریایی، هزار مسجد
  • مریم اهوازی*، ولی الله مظفریان، طاهر نژاد ستاری، فراز مجاب، محمد مهدی چرخیان، فرحناز خلیقی سیگارودی، یوسف اجنی صفحه 74
    مقدمه
    با توجه به این که دانش سنتی مبنای تولید محصولات طبیعی جدید است و افراد سالخورده روستاها دارای اطلاعاتی درباره گیاهان هستند و با مرگ این افراد دانش سنتی آن ها نیز به سرعت نابود می شود بنابراین به نظر می رسد ثبت و محفوظ نگهداشتن این اطلاعات لازم است. بررسی و پژوهش ارتباطات پیچیده بین (مصرف) گیاهان و فرهنگ مردم (اتنوبوتانی) از جالب ترین و مهم ترین زمینه های تحقیقاتی است.
    هدف
    هدف از این تحقیق بررسی و پژوهش دو تیره Lamiaceae و Rosaceae در روستاهای بخش الموت قزوین بود تا بتوانیم به آداب و رسوم روستاها و نحوه استفاده از این دو تیره در این منطقه دست یابیم.
    روش بررسی
    منطقه مورد بررسی با استفاده از نقشه جغرافیایی به روستاهای مختلف تقسیم بندی شد. با استفاده از پرسش نامه ها دانسته های سنتی بومیان منطقه مستندسازی گردید. اطلاعات مربوط به جنبه های مختلف گیاهان از قبیل مصارف سنتی و نحوه استفاده و زمان جمع آوری نمونه های گیاهی در منطقه از افراد بومی با تجربه گردآوری شد. گیاهان از ارتفاعات و مناطق مختلف جمع آوری گردید سپس نمونه های کاملا خشک شده بر روی صفحات مقوایی مخصوص، جهت نگهداری در هرباریوم گیاهان دارویی جهاددانشگاهی چسبانده شد.
    نتایج
    11 نمونه از خانواده Lamiaceae و 10 نمونه از خانواده Rosaceae در منطقه الموت جمع آوری و پس از شناسایی، نمونه های هرباریومی آن ها ثبت و کد گذاری گردید. اطلاعات کاربرد درمانی این 21 گونه ثبت گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به تنوع گیاهان و بکر بودن منطقه در رابطه با گیاهان نادر و اثرات درمانی منسوب به آن ها، بررسی بیشتر توسط محققین می تواند منجر به کشف اثرات درمانی جدیدی برای گیاهان در دسترس شود.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، تیره رز، تیره نعناعیان، اتنوبوتانی، الموت قزوین
  • مریم عیدی*، فاطمه سلیمانی، سمیرا ابراهیمی صفحه 85
    مقدمه
    در طب ایرانی شواهد بسیاری در مورد خواص درمانی تره خوراکی وجود دارد. این گیاه در درمان مشکلات هضم غذا، آتریواسکلروز، درد مفاصل، التهاب تنفسی و سنگ کلیه اثر دارد. اثر هیپولیپیدمیک این گیاه در خرگوش های دیابتی بررسی شده ولی اثر هیپوگلیسمیک آن هنوز مشخص نشده است.
    هدف
    در پژوهش حاضر، اثر هیپوگلیسمیک عصاره اتانلی برگ گیاه تره خوراکی (Allium porrum L. Liliaceae) بر موش های آزمایشگاهی نر نژاد NMRI سالم و دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین بررسی شد.
    روش بررسی
    حیوانات توسط تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین (60 mg/kg، i.p.) دیابتی شدند. عصاره اتانلی گیاه در غلظت های 100، 200، 250 و 300 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به مدت 14 روز تیمار شدند. نمونه های خون از قلب حیوانات بعد از 14 روز جمع آوری شد. گروه های کنترل سالم و دیابتی نرمال سالین را به عنوان حلال عصاره دریافت کردند. سطح گلوکز سرم به روش گلوکز اکسیداز و سطح انسولین سرم بروش رادیوایمونواسی اندازه گیری شدند.
    نتایج
    نتایج نشان دادند که عصاره اتانلی برگ تره موجب کاهش گلوکز سرم در موش های دیابتی شده توسط استرپتوزوسین می گردد که این اثر در حیوانات سالم مشاهده نشد. هم چنین، عصاره اتانلی گیاه در غلظت 250 میلی گرم بر کیلوگرم موجب افزایش موثر سطح انسولین سرم در موش های دیابتی می شود. LD50 عصاره اتانلی گیاه 3500 میلی گرم بر کیلوگرم تعیین شد.
    نتیجه گیری
    داده های تحقیق حاضر دلالت بر آن دارند که عصاره اتانلی برگ تره خوراکی دارای اثر هیپوگلیسمیک بر حیوانات دیابتی است و احتمالا این اثر را با افزایش آزادسازی انسولین انجام می دهد.
    کلیدواژگان: Allium porrum، برگ تره خوراکی، هیپوگلیسمیا، بیماری دیابت، موش آزمایشگاهی
  • امیر حسین جمشیدی*، حمیدرضا احمدی آشتیانی، بنفشه غلام حسینی، سعید بکایی صفحه 92
    مقدمه
    آفلاتوکسین از نظر اقتصادی شایع ترین و با اهمیت ترین مایکوتوکسین در صنعت طیور است و کاهش آسیب های اقتصادی و بهداشتی ناشی از آن با بهره گیری از مواد موثر و ارزان هدف تحقیقاتی بسیاری از محققین است.
    هدف
    با توجه به اینکه اثرات پاتولوژیک ناشی از مسمومیت با آفلاتوکسین در کبد، کلیه و عضله اهمیت بیشتری دارد و با توجه به مکانیسم ایجاد ضایعه توسط آفلاتوکسین و با در نظر گرفتن اثرات سیلی مارین عصاره گیاه (Silybum marianum) در پیش گیری از ضایعات مختلف کبدی و کلیوی در سایر بررسی ها، به بررسی اثر سیلی مارین بر پیش گیری از ضایعات ناشی از آفلاتوکسین با توجه به شرایط مزارع پرورشی در ایران پرداخته شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تعداد 56 عدد جوجه یک روزه، در 4 گروه 14 عضوی تقسیم شدند. به گروه اول جیره معمولی، گروه دوم جیره معمولی به همراه 1mg/Kg از آفلاتوکسین تولیدی، گروه سوم جیره معمولی به همراه 800mg سیلی مارین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و گروه چهارم جیره معمولی به همراه 800mg سیلی مارین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و 1mg/Kg از آفلاتوکسین تولیدی داده شد و در پایان روز 42 پرورش بررسی های بیوشیمیایی، کالبدگشایی و هیستوپاتولوژیک بر روی نمونه ها انجام گرفت.
    نتایج و
    نتیجه گیری
    با توجه به بررسی داده ها و مقایسه نتایج حاصل از گروه های مورد بررسی می توان سیلی مارین را برای کاهش ضایعات ناشی از آفلاتوکسین در دوره پرورشی جوجه گوشتی توصیه نمود.
    کلیدواژگان: سیلی مارین، تغییرات بیوشیمیایی، تغییرات بافتی، آفلاتوکسین، طیور گوشتی
  • محسن ملکی دوززاده، پریسا خدیویارسی، شمسعلی رضازاده*، حسین ابوالقاسمی، مرتضی پیرعلی همدانی صفحه 101
    مقدمه
    روغن فرار گیاه رزماری یکی از پرمصرف ترین روغن های فرار گیاهی در صنایع دارویی، غذایی و آرایشی، بهداشتی است. در حال حاضر تهیه روغن فرار از این گیاه با روش تقطیر با آب انجام می شود از آن جا که بازدهی خوب با حفظ کیفیت مناسب اجزای تشکیل دهنده آن مطلوب است، بررسی روش های دیگر تهیه روغن فرار از جمله روش تقطیر با بخار مفید است.
    هدف
    دستیابی به بهترین مقدار بازده استخراج روغن های فرار، مقدار بهینه بخار مصرفی، تاثیر استفاده از ستون های تقطیر چند مرحله ای و روند تغییرات ترکیب های روغن فرار رزماری با زمان تقطیر از اهداف پژوهش فوق است.
    روش بررسی
    در این کار پژوهشی، روغن های فرار از گیاه رزماری به روش تقطیر با بخار آب استخراج شد. برای استخراج روغن های فرار به روش تقطیر با بخار آب بستری از گیاه در بالای یک منبع تولید بخار قرار گرفت و بخار آب با عبور از بستر گیاه روغن فرار را استخراج کرده و با خود خارج می کند. بازده استخراج برای هر آزمایش مشخص شد، هم چنین تجزیه دستگاهی نمونه ها توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی - جرمی و کروماتوگرافی گازی اجزای روغن فرار رزماری برای نمونه مورد آزمایش را مشخص می کند.
    نتایج
    انجام آزمایش ها نشان داد که با کاهش شدت جریان حجمی بخار آب ورودی به ستون و افزایش تعداد مراحل ستون تقطیر بازده استخراج افزایش می یابد. از طرفی با تجزیه دستگاهی نمونه های جمع آوری شده در بازه های زمانی 5، 15، 30، 60 و 100 دقیقه تغییرات ترکیب های مهم روغن فرار رزماری شامل آلفا - پنین، کامفور، 1.8- سینئول نسبت به زمان بررسی شد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده در مورد افزایش بازده در این پژوهش ناشی از کاهش کانالیزه شدن بخار و افزایش زمان تماس بین گیاه و بخار است و روند تغییرات ترکیب های روغن فرار رزماری با زمان ناشی از اختلاف نقطه جوش ترکیب ها و پدیده تخریب دیواره سلول های گیاهی است.
    کلیدواژگان: ستون چند مرحله ای، گیاه رزماری، روغن فرار، تقطیر با بخار آب
|
  • Naghdi Badi H., Soroshzadeh A.*, Rezazadeh Sh, Sharifi M., Ghalavand A., Omidi H Page 1
    Borage (Borago officinalis L.) is a valuable medicinal and culinary herb belonging to family Boraginaceae. The seed oil of borage is the richest plant source of gamma linolenic acid (GLA). GLA is commonly used as nutritional supplement and pharmaceutical prescription to control heart disease, diabetes, atopic eczema, arthritis, and multiple sclerosis. Therefore borage is one of the important medicinal plants, which can play important roles in treatment of human diseases. For these reasons, recently, borage has been the subject of increasing agricultural interest. In this article we review the various aspects of borage including botanical characterizations, cultivation and production, medicinal uses in traditional medicine and clinical uses of it in relation with some clinical studies, etc.
    Keywords: Borago officinalis L., Gamma linolenic acid, Medicinal uses
  • Zaringhalam M., Sattari M.*, Zaringhalam J., Rezazadeh Sh Page 17
    Background
    Staphylococcus aureus is one of the most frequently identified pathogens in clinical laboratories and DNase is its important virulence factor. This enzyme is capable of destroying deoxyribonucleic acid (Willett etal., 1988). There are lots of antibacterial agents that can prevent the production of this enzyme. Staphylococcus aureus can develop drug resistance to many chemical drugs so; considerable effort has been expanded by investigators in the development of herbal drugs. Black pepper, Red pepper and Zataria multiflora Boiss. are some herbal drugs that have been used in cure of infections.
    Objectives
    In this study, the alcoholic extract of Black pepper, Red pepper and Zataria multiflora Boiss. was tested for antibacterial activity against Staphylococcus aureus.
    Methods
    Black pepper, Red pepper and Zataria multiflora Boiss. were provided from Iranian agricultural researches center.2gr of each plant powder was added to10cc ethanol 96°. After 24hours, the crude extract was separated as an alcoholic extract and concentrated by distillation method.
    Results
    The antibacterial activity against Staphylococcus aureus was examined and the results showed that all the extracts were effective. The extracts that showed antimicrobial activity were later tested to determine the Minimum Inhibitory Dilution (MID) for Staphylococcus aureus. They were also effective on the inhibition of DNase activity. The inhibition against DNase activity was observed at the dilutions lower than the minimum inhibitory dilution (MID) of each extract.
    Conclusion
    The results of this study showed that Black pepper, Red pepper and Zataria multiflora Boiss. extracts can play a significant role in inhibition of Staphylococcus aureus and they can inhibit release of the DNase enzyme.
    Keywords: Staphylococcus aureus, DNase activity, Black pepper, Red pepper, Zataria multiflora Boiss
  • Mohammadi R.*, Moattar F. Page 22
    Background
    Candida albicans is a opportunistic fangi that causes disease in immunosupress patients and can involves different organs. Zingiber officinale Rosc. has strengthening effect of memory, decreases blood sugar and it has hypotension and antimicrobial effects.
    Objective
    Our point in this research is effection of Zingiber officinale Rosc. essential oil against 25 fluconazole resistant vaginal isolates of candida albicans.
    Methods
    There are many different methods for evaluating of drugs sensitiveness in fungi that in this research we used broth microdilution method. in this manner we extracted the essential oil of Zingiber officinale Rosc. by means of Clevenger apparatus and then this essential oil effected on Candida albicans isolates in microplate wells and results were studied.
    Results
    the number of samples that were used in this research was twenty five. Three isolates didnt grow up to the dilution of 1/32nd, four isolates up to the dilution of 1/64th, eleven isolates up to the dilution of 1/128th and seven isolates up to the dilutron of 1/256th.
    Conclusion
    in view of the fact that Zingiber officialie Rosc. essential oil was effective against all isolates of candida albicans, we can present an effective essential oil and we recommend antifungal activity of that in clinical studies.
    Keywords: Candida albicans, Fluconazole, Antifungal activity, Zingiber officianle Rosc., vaginal
  • Shahrani, Rafieian M., Shirzad H.*, Hashemzadeh M., Yousefi H., Khadivi R., Amini Sa, Dehghan M., Khayri S., Moradi M., Rahimian G., Gheitasi I. Page 28
    Background
    Garlic is used world wide to give flavor to foods as pecols ect. by different nations specially by Iranian society. The dominant believe is, the garlic therapeutic effects on patients with gastric discomfort and digesting problems.
    Objective
    in this study we aimed to investigate the garlic effect on gastric acid and pepsin in both basic and stimulated condition by electrical stimulus of vogues nerve in rat.
    Methods
    in an experimental study two groups of 12 wistar rats were selected. to make the animal unconscious, 50mg/kg Sodium Tiopantal were given ip. and each rat was tracheostomized, laparatomized, gastrodeodonostomized and then 100mg/kg of garlic extract dissolved in 9%saline was introduced to stomach of animal. The vagus nerves of both side of the neck released from carotid sheet and stimulated with 15millivolts, frequency 4 Herts and 1 milisecond wide.The stomach secretions then washed out in following stages; first base, second base, vagus stimulated conditions and reverse to base. The acid amounts of washing were measured by titrometry and pepsin amounts were measured with Anson technique.
    Results
    the acid and pepsin secretion were significantly increased in rats received garlic extracts (p<0.000 p<0.05 respectively). Stimulation by vagus nerves in control group significantly increased the level of acid (p<0.05) and pepsin (p<0.05) and garlic treated group had similar secretion rate to stimulated group. Furthermore there were no significant relationship between sex of studied rats.
    Conclusion
    consumption of garlic in the diet has lots of benefits for digestion of foods, so it can be beneficial for those patients with digestive problems, however it should be noted that people with digestive dysfunction related to increased level of gastric acid or pepsin must avoid garlic consumption. Therefore patient with gastritis and duodenal ulcer are not allowed to take garlic in their diet.
    Keywords: Allium sativum extract, Gastric acid, Gastric pepsin, garlic extract, Vagus stimulate
  • Karimi Gh*, Saradeghi Keisari M Page 38
    Background
    Depression is one of the most psychiatric disorders that there are many treatments for it. Milk thistle is a plant which has many pharmacologic effects such as antioxidant, anti-inflammatory and anticancer. It is reported that silymarin (main component of milk thistle) increase the concentration of some neurotransmitter in brain.
    Objective
    Evaluation of the antidepressant effect of aqueous and ethanolic extracts of milk thistle.
    Methods
    We investigated the antidepressant effect of aqueous (0.72, 1.26, 1.80 g/kg) and ethanolic (0.24, 0.42, 0.6 g/kg) extracts using modified forced swimming test in mice.
    Results
    The ethanolic extract did not have any effect on the duration of immobility of mice. However, the aqueous extract significantly reduced the duration of immobility versus the control group.
    Conclusion
    Aqueous extract of milk thistle showed antidepressant effect in animal model.
    Keywords: Antidepressant, Modified forced swimming test, Milk thistle, Silymarin
  • Taherian Aa*, Etemadi H., Sadeghi H. Page 44
    Background
    The side effects of antinoceception chemical drugs, induced notice to many medical plants (Cuminum cyminum L.) which have modulatory effect in pain.
    Objective
    The present work investigated the effects of aqueous extract of Cuminum cyminum (CC) on neurogenic and inflamatory pain in Formalin test in mice.
    Methods
    50 male albino mice (20-30 gr) were used. CC (200, 500 and 1000 mg/kg) and saline were injected 30 min before formaline test. Indices of signs were licking and foot elavation for assessment of acute pain (5 min) and chronic pain (15-40 min) after injection of formaline 5% (25 µl) in paw.
    Results
    Results indicated that CC has analgesic effect in all doses (p<0.01) but 200 mg/kg in acute phase and 1000 mg/kg in chronic phase was more effective.
    Conclusion
    Finding showed that aqueous extract of CC can modulate acute and chronic pain. Further research is required to determine the mechanism (s) by which CC has an inhibitory effect on pain sensation.
    Keywords: Cuminum cyminum, Neurogenic, Inflamatory pain, Formalin test, Mice
  • Hosseini Sh*, Haghighi S., Meshgi B Page 51
    Background
    In Iran different species from Zataria, Carom and Geranium are present and in some areas are endemic. There is no report about effect of this herbal extracts on helminth parasites.
    Objective
    This study aims at investigating the effect of three herbal extracts of Zataria, Carom and Geranium on different stages including egg, larvae and mature of Haemonchus contortus, parasitic nematode of sheep.
    Methods
    After experimental infection of the lambs was determinated the number of egg per gram (EPG) of feces and its cultured. Evaluating the effect of the extracts breeding, a plant synthesis along with the control group were added to the feces samples separately and after placing the sample in the incubator for its culture and then examined light microscope to evaluate of hatching status. Furthermore, in order to evaluate the effect of extracts on larvae stage, three different volume of herbal extracts were added to the larvae and the percentage of lost larvae was counted through in different period (0, 5, 10, 15, 20, 30, 40 and 60 min). Infected lambs were fed by hand during their maintenance and a month after contamination the volume of 20 cm3 of each extract was fed to each lamb.
    Results
    The results showed that three extracts of, Zataria, Carom and Geranium have the effect of 89.9%, 21.6% and 6.6% on egg stage of Haemonchus contortus, respectively. Besides, with direct contact of the larvae, the Zataria extract caused 95.7% 97.7% and 100% loss in volume of 0.01, 0.02 and 0.03 cm3 after 10 min and the extracts of Carom and Geranium caused 83.2%, 87.5%, 86% and 65.8%, 77.6% and 78.5% respectively. The field condition and necropsy results showed the lack of extracts effects on the adult stage of Haemonchus contortus.
    Keywords: Haemonchus contortus, Zataria, Carom, Geranium
  • Soleimani Sh*, Bernard F., Amini M., Khavari, Nezhad R Page 58
    Background
    Narcissus tazetta of the Amaryllidaceae is a monocotyledon, perennial and bulbous plant. This ornamental fragrant plant has various alkaloids that have shown anti tumor, anti virus and anticholinergic activities.
    Objective
    In this study, we have investigated the alkaloids of the bulbs of Narcissus tazetta (post flowering) from Gilan province, north of Iran.
    Methods
    Ethanolic extract of bulbs were prepared. Then the alkaloids were extracted with different solvents (Et2O, CHCl3, Na2CO3 solution) to yielding a brown gum. This extract was Done chromatography by TLC on silica gel. The separated alkaloids were identified by the study of their NMR, IR and MASS spectra.
    Results
    The bulbs of Narcissus tazetta from Gilan province were found to contain homolycorine as the major alkaloid as well as tazettine and ismine.
    Conclusion
    This is the first report of ismine identification in the N. tazetta whereas tazettine and demethylated derivative of homolycorine, that have medicinal properties, were found previously.
    Keywords: Narcissus tazetta, Alkaloids, Tazettine, Homolycorine, Ismine
  • Adibi F. *, Ejtehadi H., Abrishamchi P Page 64
    Background
    Medicinal plants are the most important source for life saving drugs for majority of the world's population. Iran, with more than 7500 existing plant species, is one of the main regions of biodiversity and a natural habitat for more than 900 species with medicinal properties. Ribes khorassanicum (Grossulariaceae) is such a plant with the height of 1.5-2.5m and endemic to Khorasan. It is an element of Irano-Touranian region distributed in Hezar-Masjed Chain Mountains with the altitude of 2400-2700 m.a.s.l.. Flowering is in the second half of spring and fruit ripening is in the middle of summer.
    Objective
    During field work, we found that local people consume the dried fruits treat blood pressure, cardiac problems and digestion poisoning. Since no study was performed previously, we decided to have an investigation on Phytochemicals and antibacterial effects of the plant.
    Method
    Alcoholic extract of the flowers, unripe and ripe fruits were done in the lab. Some pharmaceutical materials were recognised and evaluated in different organs. Effects of alcoholic extract with concentrations of 6.25%, 12.5%, 25%, 50% and 75% on certain intestinal bacteria viz. Salmonella spp., Shigella flexneri, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Staphylococus aureus, Pseudomonas aeruginosa and Klebsiella pneumoniae were studied.
    Results
    The results showed existence of some pharmaceutical materials such as Alkaloids (A), Flavonoids (F), Saponins (S), and Tanans. The grade of F, S and T were +2, -, +4 in flowers, +4, +1, +1 in unripe fruits and +1, - and +- in ripe fruits, respectively. The concentration of Alkaloid in flowers, unripe and ripe fruits was 5, 38 and 22 mg/lit, respectively. This study revealed that ripe fruit extract has an inhibitory effect on growth of bacteria mentioned above. The extent of the inhibition was related to the concentration of the extract.
    Conclusion
    Existence of high amounts of Alkaloids, Flavonoids and Tanans along with antibacterial effects revealed the medicinal properties of the plant.
    Keywords: Ribes khorassanicum, Phytochemicals, Antibacterial effects, Hezar, Masjed
  • Ahvazi M. *, Mozaffarian V., Nejadsatari T., Mojab F., Charkhchiyan Mm, Khalighi, Sigaroodi F., Ajani Y Page 74
    Background
    Considering the fact that traditional knowledge forms the basis for development of new natural products; in the other hands the elder people in some villages possess the traditional knowledge and with death of them, this knowledge is rapidly eroding. So it is an urgent necessity to record and conserving as quickly as possible all information about plants.
    Objective
    Consideration and study of connections between usage and cultures believes about medicinal plants (Ethnobotany) is interesting and important basis for research. The aim of this research was studied of two family (Lamiaceae and Rosaceae) in some Alamut villages to know how the people use of these plants for their treatment.
    Methods
    The investigated area was divided into different villages with the help of map. Questionnaires were used and devised to identify and document the traditional knowledge of local people. Information and data on various aspects of the plants such as traditional uses, and collection method and time of each species in the area were gathered from the local experienced persons through interviews and discussions. The plants were gathered from different altitude and sites. Then the fully dried specimens were mounted on herbarium sheets. A set of voucher specimens were deposited to IMPH.
    Results
    In this investigation 11 medicinal species of Lamiaceae and 10 medicinal species of Rosaceae family were found that used frequently by native people.
    Conclusion
    In this region there are some rare plants that can be subjected for investigations by researcher for their effects that may be interesting for their therapeutic effects.
    Keywords: Medicinal plants, Lamiaceae, Rosacrae, Alamut, Ethnobotany, Gazvin
  • Eidi M.*, Soleimani F., Ebrahimi S. Page 85
    Background
    There is evidence about medicinal effects of Allium porrum, Liliaceae (leek) in Iranian traditional medicine. The plant has many properties such as improvement of digestive defects, atherosclerosis, joins pain, respiratory inflammation and kidney stone disease. The hypolipidemic effect of leek is investigated in diabetic rabbit, but its hypoglycaemic effect is unknown yet.
    Objective
    In the present study the hypoglycemic effect of the ethanolic extract of Allium porrum L. (Leek) leaves was investigated in both normal and streptozotocin-induced diabetic mice.
    Methods
    The animals were made diabetic using by streptozotocin (60 mg/kg, i.p.). The ethanolic extract at doses 100, 200, 250 and 300 mg / kg, i.p. were administered for 14 days intraperitoneally. Blood samples were obtained from heart after 14 days. The healthy and diabetic control groups were administered saline as vehicle of extract. Serum glucose and insulin levels were measured by glucose oxidase and radioimmunoassay methods, respectively.
    Results
    The results showed that the ethanolic extract of leek significantly reduced the serum glucose in streptozotocin-induced diabetic mice but not in healthy mice. Also, the ethanolic extract increased serum insulin in diabetic mice. LD50 of ethanolic extract was measured 3500 mg/kg.
    Conclusion
    The present data indicates that extract of leek has hypoglycaemic effect on diabetic animals by releasing insulin from pancreatic beta cells. So, this plant should be considered in future therapeutic researches.
    Keywords: Allium porrum L., Leek leaves, Hypoglycaemia, Diabetes, Mice
  • Jamshidi Ah*, Ahmadi, Ashtiani Hr, Gholamhouseyni B., Bokaei S Page 92
    Background
    In poultry industry the most common and important mycotoxin is aflatoxin, and decreasing its economical and sanitary damages by using effective and inexpensive substances is the target of most of the researchers.
    Objective
    Since the pathologic effects of aflatoxin toxicity are more important in liver, kidney and muscles, and due to the mechanism of formation of the damages and also taking in to account the other studies on silymarin effects (extract of Silybum marianum) in preventing various liver and kidney diseases, the silymarin effects reviewed on preventing the losses caused by aflatoxin due to the poultry breeding farms conditions in Iran.
    Methods
    In this study 56 one-day chicken, divided in to 4 groups, each group contains 14 chickens. First group were feed with normal allotment, second group with normal allotment with added 1 mg/Kg aflatoxin, third group with normal allotment with 800 mg silymarin per kg body weight and with added 1 mg/Kg aflatoxin, and after 42 days biochemical, autopsy and histopathology surveys have been done on the samples.Results and
    Conclusion
    According to the reviewed data and comparing the results of studied groups, silymarin can be recommended for decreasing the damages caused by aflatoxin during the period of breeding broiler chickens.
    Keywords: Silymarin, Biochemical Factors, Tissue damage, Aflatoxin, Broiler chickens
  • Maleky, Doozzadeh M., Khadiv, Parsi P., Rezazadeh Sh*, Abolghasemi H., Pirali Hamedani M. Page 101
    Background
    Rosemary (Rosemarinus officinialis L.) is an aromatic, medicinal and condiment plant that belongs to the family labiatae, reaching a height of 1.5 meter. Essential oil of rosemary, known as rosemary oil, is extracted by hydrodistillation method from the fresh leaves and twigs. The yield ranges from 0.5 to 1.5 % (w/w).
    Objective
    Improving the total yields, determining minimum steam to be passed through the packed bed, evaluating influence of used multi-stage column and trend to change into important component with time of distillation are the aims of this work.
    Methods
    In this work, essential oil was extracted from rosemary plant by steam distillation method. For the extraction of essential oil by this method rosemary was exposed to the steam flow. The processes were done and the extraction yield was calculated. Then, the components of the essential oils analyzed by GC-MASS and GC instruments.
    Results
    Experiments that were conducted in multi-stage columns and decreased steam flow rate proved that an increase in the number of stages has a considerable effect upon the yield. Also analyses which were done on essential oils components during 5, 15, 30, 60 and 100 minutes intervals showed different extraction phenomena for three major components of the oil; α-pinene, 1, 8- cineol and camphor.
    Conclusion
    This study showed a direct correlation between increase of contact time of steam and increase of the yield. Also barrier effect of cell wall and boiling point of components affect extraction phenomena of them.
    Keywords: Multi, stage columns, Rosemary, Essential oil, Steam distillation